Novosti

Proslava 100-tog rođendana naše korisnice

29.05.2023.

Dana 29.05.2023. proslavili smo 100-ti rođendan naše korisnice Milene Cukon.

Samo nek’ je zdravlja, poručila je Milena svim gostima na fešti, u svom vedrom duhu.

Sve najbolje našoj Mileni žele korisnici i djelatnici doma.

Obilježavanje Međunarodnog dana žena

08.03.2023.

Dana 08.03.2023. g. obilježili smo Međunarodni dan žena uz veselje i smijeh.

Ravnateljice ustanove čestitala je 8.mart svim korisnicama i djelatnicama Doma, u čemu se pridružio i ravnatelj Medicinske škole Pula. Nakon čestitki, nastavili smo uz dramsko-plesni program Udruge Breza i prigodan skeč učenika Medicinske škole Pula. Našla se tu i tombola, kao i darovi za sve korisnice Doma, od kojih je većina bila zajednički uradak vrijednih korisnica ustanove i učenika Medicinske škole Pula.

Zajedničkim su snagama proteklih mjeseci ispleli na desetine prekrasnih šalova i ogrtača u sklopu projekta “Ogrnimo ih ljubavlju”.

Zahvaljujemo svim volonterima, učenicima, profesorima Medicinske škole, kao i svom osoblju Doma.

Posjet Dječjeg vrtića Mali svijet-skupina „Pčelice“

06.12.2022.

Povodom dana Svetog Nikole 06.12.2022. posjetila su nas djeca iz Dječjeg vrtića Mali svijet-skupina „Pčelice“.

Zajedno sa svojim odgajateljicama razveselili su naše korisnike i djelatnike pjesmom, plesom i recitacijama. Poklonili su nam sliku koju su sami naslikali, a mi njima slatkiše i šibe od Svetog Nikole.

Nadamo se skorom ponovnom susretu!

PREDSTAVLJANJE KNJIGE GEORGA VON TRAPPA DO POSLJEDNJEG POZDRAVA ZASTAVI: SJEĆANJA AUSTRIJSKOG PODMORNIČKOG ZAPOVJEDNIKA

31.05.2022.

U povodu 75. obljetnice smrti Georga von Trappa dana 31.05.2022., Gerontološki centar Vila Trapp bio je domaćin predstavljanju knjige Georga von Trappa Do posljednjeg pozdrava zastavi: sjećanja austrijskog podmorničkog zapovjednika.

Predstavljanje knjige organizirala je Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Publici se obratila unuka Georga von Trappa. Johanna II von Trapp, a knjigu su predstavili Boris Blažina, urednik, i Filip Hameršak, autor uvodne studije.

Uz prigodne kolače koje su pripremile naše njegovateljice, nakon predstavljanja knjige nastavili smo druženje s gostima ispred Vile Trapp.

POSJETA GRADSKOG DRUŠTVA CRVENOG KRIŽA KRIŽEVCI GERONTOLOŠKOM CENTRU VILA TRAPP

09.05.2022.

Dana 09.05.2022. Gerontološki centar Vila Trapp posjetili su zaposlenici i volonteri Gradskog društva Crvenog križa Križevci.

Predstavili su nam svoj projekt „Klub osoba treće životne dobi“ koji se provodi u sklopu Trogodišnjeg programa u razdoblju od 2020. godine do 2023. godine, a financira ga Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Ciljevi njihova projekta su:

Razvoj izvaninstitucijskih usluga koje se pružaju starijim i nemoćnim osobama u lokalnoj zajednici, povećanje kvalitete života starijih i nemoćnih osoba, pružanje kvalitetnih usluga stanovništvu ruralnih sredina, razvoj kapaciteta GDCK Križevci u pružanju usluga starijim osobama, prevencija institucionalizacije starijih i nemoćnih osoba u lokalnoj zajednici.

Razmijenili smo iskustva, a kolege iz Križevaca predstavili su nam i poklonili svoj autohtoni proivod, čunčanu čipku.

IZLET NA FRATARSKI OTOK KORISNIKA, DJELATNIKA I VOLONTERA DOMA ZA STARIJE OSOBE ALFREDO ŠTIGLIĆ PULA

SRIJEDA,08.06.2022.

Naše tradicionalno druženje korisnika, zaposlenika i volontera obnovilo se ove godine,točnije u srijedu,08.06.2022.g., nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije Corone-19.

Ugodno dopodne proveli smo sudjelovanjem u sportskim aktivnostima poput: nabacivanja kolutova, odbojke, plivanja, igranja karata i šaha,te rekreativnih šetnji. Nakon sportskih aktivnosti uslijedio je odličan ručak, roštilj , koji nam je na ovom zdravom morskom zraku posebno prijao.Bilo je tu i glazbe, šale, smijeha, viceva i svega pomalo što može biti u ovoj prekrasnoj opuštajućoj atmosferi i prirodi.

Sa puno dojmova , utisaka i lijepih uspomena vratili smo se u Dom oko 16.00 sati.

Pohvale ,oduševljenje i prepričavanja korisnika moglo se čuti na svakom koraku, danima nakon izleta, kao i novih prijedloga za neke nove izlete.

SPORTSKI SUSRET IZMEĐU UČENIKA GIMNAZIJE PULE I KORISNIKA DOMA ZA STARIJE OSOBE ALFREDO ŠTIGLIĆ PULA

ČETVRTAK,19.05.2022.

U okviru manifestacije Hrvatska volontira 2022.g.u suradnji sa Volonterskim centrom Istre, u četvrtak,19.svibnja 2022.g. održan je sportski susret između učenika Gimnazije Pula i korisnika Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula.

Od strane Gimnazije Pula ukupno je sudjelovalo 18 učenica i učenika. Gosti i domaćini natjecali su se u četiri sportske discipline: viseća kuglana, šah, karte i pikado.

Igre je otvorila ravnateljica Doma gđa.Vesna Grubišić Juhas, uz pozdravni govor, kojem su se pridružile i predstavnice škole: pedagoginja gđa.Ančica Cetina i psihologinja gđa.Lucija Kancijanić.

Uz igru, lijepo druženje i zakusku proveli smo zajedno ugodno dopodne.

Nakon završenih igara svim sudionicima podijeljene su zahvalnice i diplome. Korisnici Doma osvojili su prva mjesta ekipno u disciplinama: šahu, visećoj kuglani i kartama, dok je u pikadu bilo izjednačenje. Za najbolje rezultate podijeljene su i pojedinačne diplome za 1., 2. i 3. mjesto.

Sretan Međunarodni dan starijih osoba

1.10.2021.

Međunarodni dan starijih osoba se od 1991. godine obilježava svake godine 1. listopada. Glasovanjem skupštine Ujedinjenih naroda (UN) 14. prosinca 1990. godine uspostavljen je 1. listopad kao Međunarodni dan starijih osoba, što je zapisano i u Rezoluciji UN-a 45/106. Svemu je prethodila inicijativa Bečkog međunarodnog akcijskog plana o starenju, koji je usvojila Svjetska skupština o starenju 1982. godine, ali je i kasnije iste godine usvojen na Generalnoj skupštini UN-a. Ovaj je dan utemeljen radi podizanja svijesti o pitanjima koja se tiču starijih osoba poput doprinosa starijih osoba društvu, ali i procesa starenja. Projekcija je da će se broj starijih osoba u dobi od 80 i više godina učetverostručiti do 2050. godine i na svijetu će živjeti oko 400 milijuna osoba starijih od 80 godina.

Obzirom na pandemiju virusa Covid-19, korisnici doma za starije osobe su se, osim straha i neizvjesnosti, morali suočiti i sa izostankom, a kasnije i vrlo ograničenim posjetima, što je utjecalo na njihove svakodnevne navike i mentalno zdravlje. Socijalni kontakti, susreti i druženja s drugim ljudima izostali su, a nerijetko su jedino djelatnici domova bili osobe od pomoći i podrške korisnicima.

Uz nadu u bolje dane bez ograničenja u posjetama i šetnjama, želimo našim korisnicima, ali i svim osobama starije životne dobi Sretan njihov dan – Međunarodni dan starijih osoba!

MEĐUNARODNI DAN ŽENA

8.3.2021.

Diljem svijeta obilježavan 08.03. simbol je borbe žena za jednakost, pravo glasa i emancipaciju. Ove smo godine dan žena obilježili skromno, bez gostiju, obzirom na važeće epidemiološke mjere.

Uz slatke zalogaje i zvuke laganih šansona dijelili su se jaglaci našim korisnicama nježnijeg spola.

Radosna i mirna 2021. godina

31.12.2020.

Najljepše želje za radosnu i mirnu 2021.godinu žele korisnici i djelatnici Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula, uz pogled na naš okićeni Dom.

DAN STARIJIH OSOBA

1.10.2020.

Prije 30 godina, temeljem odluke i Rezolucije UN-a, 01.listopad proglašen je Međunarodnim danom starijih osoba.

Obzirom na pojavu pandemije virusa Covid-19 i globalnih posljedica koje virus donosi posebno za populaciju starije životne dobi, WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) je 03.kolovoza 2020.g. usvojila dokument Akcijskog plana „Desetljeće zdravog starenja 2020. – 2030.“ U tom kontekstu, mi smo ovaj dan obilježili zdravo i sportski. Covid-19 nam dopušta da se družimo na zraku pa smo tako i napravili.

Boćalo se, kuglalo na viseći način, lopte su se ubacivale u koš. Na zvučniku su nas uveseljavale istarske i dalmatinske pjesme, pa se i zaplesalo. Vremena jesu izazovna, ali nam navijanja i sportskog duha nije nedostajalo.

Posebna zahvala našoj kuhinji na odličnom ručku i kolačima.

Obilježavanje svjetskog dana Alzheimerove bolesti

21.9.2020.

Kao i svake godine, obilježili smo Svjetski dan Alzheimerove bolesti, na dan 21. rujna.

U ovo izazovno vrijeme za svih nas, odlučili smo, u suradnji sa Galerijom Cvajner, izložiti radove korisnika Odjela za demencije. Ima tu puzzli, kućica za ptice, navlaka za mobitele, pa do društvenih igri, kao što su „Čovječe ne ljuti se“ i stolni nogomet. Oni zaboravljaju, neorijentirani su, nemaju inicijativu, ali još uvijek mogu rezati, lijepiti, šivati i bojati.

Upravo kroz ovakvu izložbu dokazujemo kako osobe s demencijom i dalje imaju mnogo toga za dati društvu. Ukazujući na njihove resurse, a ne manjkavosti, osim što osvješćujemo javnost o njihovim potrebama, dajemo i članovima obitelji ideju kako provesti vrijeme sa oboljelim članom obitelji.

POSJET STUDENATA PSIHOLOGIJE

31.01.2020.

31. siječnja 2020. posjetili su nas studenti psihologije, Odsjeka za psihologiju, Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci, koji se u sklopu kolegija Odabrana poglavlja iz neuropsihologije, upoznaju s poremećajima pamćenja i različitim oblicima demencija. Radi se o izbornom kolegiju kojega ove godine sluša 15 vrlo motiviranih studenata.

Studente i njihove profesorice, proveli smo kroz Odjel za demenciju, Vilu Trapp i našu matičnu zgradu, kako bi dobili što potpuniju sliku o radu naše ustanove i zbrinjavanju osoba starije životne dobi.

Studenti Odsjeka za psihologiju FF Sveučilišta u Rijeci već su nekoliko puta posjetili našu ustanovu i ovo im se iskustvo pokazalo iznimno vrijednim i korisnim, pa se suradnja nastavlja.

INFORMACIJA O RADU SOCIJALNE RADNICE SA STRANKAMA

1.1.2020.

Od 01.02.2020. socijalna radnica na adresi Krležina 33 primati će stranke srijedom od 08:00 do 13:00 sati, umjesto utorkom i četvrtkom od 09:00 do 11:00 sati.

Za dodatna pitanja slobodno se obratite na broj 392-002 ili 394-730.

OŠ VIDIKOVAC KOD NAS

23.12.2019.

Učenici OŠ Vidikovac sa svojim vrijednim učiteljicama i učiteljem glazbenog, uveselili su korisnike u Mažuranićevoj ulici i ove godine! Ovaj, već tradicionalni predbožićni posjet, začinjen čakavskim pjesmama i recitacijama, naši korisnici spremno iščekuju. Rukotvorine – čestitka, kućica, čizmica, Djed božićnjak i borić – našle su put svakom učeniku.

Zahvaljujemo im na posjetu i želimo im sretne i vesele blagdane!

Posjet nogometaša NK Istra i košarkaša KK Pula

13.12.2019.

Dana 13.12.2019. povodom nadolazećih blagdana posjetili su nas nogometaši NK Istra i KK Pula 1981. Korisnici su s gostima odigrali nekoliko partija pikada, druzili se i međusobno poželjeli sretne blagdane.

Ulijepšali su nam i upotpunili dan, a mi smo njima zaželjeli sreću na utakmicama te puno golova i koševa.

HO Stanko Mihovilić uljepšao večer Sv. Nikole u Domu

6.12.2019.

Veseli prosinac u našem Domu započeo je harmonikom. Dana 06.12.2019.g. harmonikaški orkestar „Stanko Mihovilić“ uljepšao je večer Svetog Nikole našim korisnicima.

Orkestar je izvodio klasične, ali i moderne hitove, a mi smo ih nagradili pljeskom.

Hvala i vidimo se dogodine!

Izlet volontera i djelatnika Doma Alfredo Štiglić u Sloveniju

29.10.2019.

Dana 29.10.2019.g. zaposlenici i volonteri Doma za starije osobe Alfredo Štiglić posjetili su Dom Tisje, Litija i Dom Tisje Šmartno pri Litiji u Sloveniji.

Ovaj je izlet predstavio spoj ugodnog s korisnim, obzirom je pružen kao dar volonterima za njihov trud i rad s korisnicima, a zaposlenicima je pružio uvid u primjer dobre prakse kako bi skrb i njega za starije osobe u našem Domu bila još bolja.

Po povratku je organizirana posjeta dvorcu Bogenšperk u kojem je živio i djelovao poznati slovenski geograf i kartograf, polihistor i etnograf Janez Vajkard Valvasor. Odlična altmosfera uz kišno vrijeme pratila nas je čitavim putem i zahvatila novim idejama koje jedva čekamo plasirati u naš Dom.

Hvala svima na lijepom druženju!

16. MAKSIMIRSKE JESENI

17.09.2019.

Dana 17.09.2019.g. korisnici Doma i polaznici grupe plesa i thai-chi-ja Senior kluba Vile Trapp posjetili su manifestaciju Maksimirske jeseni.

Uz plesnu točku i demonstraciju vježbi thai-chi-ja, na Stazi su zdavlja naši korisnici vješto sudjelovali i u sportskim disciplinama.

Nakon posjete zoološkom vrtu, umorni i puni doživljaja vratili smo se našoj Puli. Maksimire, vidimo se dogodine!

Sorriso e caffe

10.09.2019.

Dana 10.09.2019.g. dečki iz udruge Bukanoise svojim su programom Sorriso e caffe rasplesali i raspjevali naše korisnike.

Uz kavicu i kroasane odlično su se slagale stare šansone. Hvala dečki i dođite nam opet!

Posjet socijalnih radnika iz Latvije

29.08.2019.

Dana 29.08.2019.g. naš su Dom posjetili socijalni radnici iz Latvije.

Nakon dobrodošlice, proveli smo ih kroz Dom te smo razmijenili iskustva u radu sa osobama starije životne dobi.

Šale i smijeha nije nedostajalo, čak ni uz jezične prepreke, a poziv naših gostiju da im uzvratimo posjetu dodatno nas je obradovao. Hvala im na tome!

21. rujan - Svjetski dan Alzheimerove bolesti obilježavamo okruglim stolom

19.09.2019.

Pozivamo vas na okrugli stol - SKRB O OSOBAMA S DEMENCIJAMA, 20. rujna 2019. godine.

Žaljenje povodom smrti tragično preminule socijalne radnice

Izražavamo iskrenu sućut obitelji i kolegama tragično preminule socijalne radnice iz Centra za socijalnu skrb Đakovo. U mislima i molitvama smo sa teško ranjenim kolegom.

Nadamo se da se ovakav događaj više nikada neće ponoviti te da ćemo se kao struka uspjeti izboriti za ljudska prava za sve nas zaposlene u djelatnosti.

Ravnateljica i djelatnici Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula

Članovi Udruge socijalnih radnika Istarske županije

Radionice integrativne validacije i Burnout-a za djelatnike Doma

17.-21.06.2019.

Dana 17., 18., 19. i 21.lipnja 2019.g. u Domu za starije osobe Alfredo Štiglić održane su radionice Integrativne validacije i Burnout-a za djelatnike ustanove, pod vodstvom predavačice Katijane Harašić, dipl. med. Tehničar, autorizirani trener Integrativne validacije, bazalne stimulacije i Snozelen terapeut.

Kroz zanimljiva predavanja i vježbe djelatnici ustanove upoznali su se sa strategijama zaštite osoba oboljenil od demencije, učili o razlozima povlačenja u vlastiti svijet, o resursima oboljenih te se upoznali sa metodama Integrativne validacije.

Kroz radionicu Burnout-a na poslu, djelatnici su učili o praktičnim načinima nošenja sa stresom. U radno-opuštenoj atmosferi pod vodstvom svestrane predavačice, djelatnici su razmjenjivali iskustva i stekli nova znanja.

Susret korisnika Doma i Udruge tjelesnih i invalida rada Istre

12.06.2019.

12.06.2019.g. održan je sportski susret korisnika Doma za starije osobe Alfredo Štiglić i Udruge tjelesnih i invalida rada Istre.

Susret su pozdravili ravnateljica Doma Vesna Grubišić Juhas i predsjednik Udruge Boris Jurevini. Na 8.katu Doma za starije osobe Alfredo Štiglić atmosfera je bila vesela i sportski nabijena, a natjecalo se u 3 discipline, u šahu, boćanju i kartama. Udruga je pobjedu odnijela u šahu i kartama, dok su korisnici našeg Doma pobjedu odnijeli u boćanju.

Zahvaljujemo se Udruzi na ugodnom druženju i veselimo se sljedećem susretu.

Završno druženje polaznika radionica Senior Kluba

6.06.2019.

Dana 06.lipnja 2019.g. u Gerontološkom centru Vila Trapp održalo se završno druženje polaznika radionica Senior kluba: umjetničke, keramičke, korektivne gimnastike, joge i thai-chija.

Ravnateljica Doma za starije osobe „Alfredo Štiglić“ Vesna Grubišić Juhas pozdravila je polaznike te im zaželjela ugodnu ljetnu pauzu. U veseloj i rasplesanoj atmosferi predstavljeni su cjelogodišnji rezultati rada te su voditelji radionica rekli nekoliko riječi o svom iskustvu rada sa polaznicima ove godine. Ukupno je kroz 2018./2019. održana 271 radionica, sa 101 polaznikom.

Radionice Senior kluba namijenjene su osobama starije životne dobi koje svoje vrijeme žele provesti u nekoj od aktivnosti, družeći se i učeći nove vještine. Na završnom druženju veselja i rasplesanog koraka nije nedostajalo, a i polaznici thai-chija pokazali su svoje vježbe i mirnu energiju koju odašilju dalje. Uz želje u jednako tako aktivan ljetni odmor, želimo im da ponovno na jesen startaju sa svojim aktivnostima.

Izlet korisnika na Fratarski otok

5.06.2019.

Dana 05.lipnja 2019.g. korisnici Doma za starije osobe „Alfredo Štiglić“ i cjelodnevnog boravka Gerontološkog centra Vila Trapp dan su proveli na Fratarskom otoku.

Naše se osoblje pobrinulo da dan provedu u svakojakim aktivnostima, od šetnje po otoku, kartanja, igranja šaha do pikada, a vrijedni kuhari spremili su odličan roštilj.

Veselja i druženja nije nedostajalo na otoku te mu se i dogodine veselimo.

Izložba polaznika umjetničke radionice Senior kluba

3.6.2019.

S veseljem vas pozivamo na otvorenje izložbe polaznika umjetničke radionice Senior kluba vile Trapp, 03.lipnja 2019.g. u 18.00 h u prostoru Mjesnog odbora Veruda, Banovčeva ulica 4 i 6.

Izložbu ćete moći pogledati od 03. do 07.lipnja 2019.g. u prostorima MO Veruda, u vremenu od 10 do 12 te od 17 do 20 h.

Radujemo se vašem dolasku.

IZVJEŠĆE S MANIFESTACIJE HRVATSKA VOLONTIRA ODRŽANOJ 24.05.2019. U DOMU ZA STARIJE OSOBE ALFREDO ŠTIGLIĆ

24.05.2019.

Dom za starije osobe Alfredo Štiglić u petak 24.svibnja 2019.g. bilo je jedno od mjesta održavanja manifestacije „Hrvatska volontira 2019“, u suradnji s Gimnazijom Pula i volonterskim centrom Istra.

Tema manifestacije bila je „Volontiramo = gradimo zajednicu u kojoj želimo živjeti“, a održavala se diljem RH. Sloganom ovogodišnje manifestacije željelo se naglasiti kako čineći dobro za sebe, usrećujemo i druge ljude.

U organizaciji Hrvatskog centra za razvoj volonterstva i regionalnih volonterskih centara, čiji rad sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, “Hrvatska Volontira“ jedna je od najvećih manifestacija u državi.

Manifestaciju su prigodno pozdravili radna terapeutkinja doma Loredana Macan, ravnatelj Gimnazije Pula Filip Zoričić te stručna suradnica volonterskog centra Istra Tihana Fontana. U našem se domu ova manifestacija obilježila kroz sportski susret sa volonterima-učenicima Gimnazije Pula i našim korisnicima u 4 sportske discipline: pikado, viseća kuglana, nabacivanje kolutova i bacanje lopte u koš.

Kombinacija iskustva i mladosti definitivno je bila pobjednička, bez obzira na ostvarene rezultate (pikado je presudio i iskustvo starijih je pobijedilo) te se nadamo daljnjim druženjima s gimnazijalcima koji su tako rado svoje sate darovali starijim sugrađanima.

Ana Rumak

RADOVI POLAZNIKA KERAMIČKE RADIONICE U SENIOR KLUBU

25.04.2019.

Tijekom ožujka smo u Gerontološkom centru Vila Trapp u sklopu radionica Senior kluba održali četiri radionice keramike.

Keramičku radionicu vodio je umjetnik i keramičar Igor Fabris.

Polaznici radionice učili su tehniku dekoracije keramike Sgraffito i Cuerda Secca na ravnoj pločici i složenom predmetu.

Posjeta DV Cipelići

14.04.2019.

Povodom predstojećeg Uskrsa, Odjel za demencije u Mažuranićevoj ulici posjetila su djeca DV Cipelići sa svojim tetama (čak sedam dječaka i jedna djevojčica!).

Korisnike (a i radnike!) razveselili su pjesmama i plesom, te svojim rukotvorinama (zečevima od kartona i plastičnih žlica, kartonskim kokama) koje su im sami podijelili.

I naši su se korisnici pripremili: darivali su ih cipelicama, jajima i pilićima od filca koje su šivali već cijeli mjesec. Naravno, nije nedostajalo keksa i gumenih bombona, a čini se da im se jako svidjelo voziti u našem liftu.

Obećali su doći ponovo i željno ih čekamo!

Tribina "JE LI SVE SLATKO I DOBRO-PRIČA O ŠEĆERNOJ BOLESTI"

Utorak, 2.4.2019.

Gerontološki Centar Vila Trapp Pula, organizira tribinu pod nazivom „JE LI SVE SLATKO I DOBRO-PRIČA O ŠEĆERNOJ BOLESTI“.

Tribina će se održati u četvrtak 04.04.2019. u 16:30 sati, u prostoru Gerontološkog centra Vila Trapp Pula, Pina Budicina 11.

Tribinu će održati Daniela Fabris Vitković, liječnica, specialist-internist, endokrinolog i dijabetolog. Pročelnica je službe za internu medicinu Opće bolnice Pula i Voditeljica Odjela za endokrinologiju i dijabetologiju Opće bolnice Pula.

Cilj ove tribine je educirati, pružiti pomoć i osnažiti osobe koje boluju od dijabetesa, ali i informirati širu javnost o ovoj vrlo čestoj bolesti.

Tribina je besplatna, dobrodošli!

Svjetski dan socijalnog rada

19. ožujka 2019.

Ravnateljica i socijalne radnice Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula prisustvovale su 19. ožujka 2019. g. na svečanosti povodom obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada u Zagrebu.

Tema skupa je bila „Promicanje vrijednosti ljudskih odnosa“. Na skupu su sudjelovali socijalni radnici i drugi stručnjaci iz sustava socijalne skrbi i drugih područja djelatnosti, suradnici, predstavnici resornog ministarstva, te jedinica lokalne i regionalne samouprave. Nakon prigodnog programa, predavanja i rasprava o izazovima i problemima s kojima se struka suočava uslijedila je svečana dodjela nagrada Hrvatske udruge socijalnih radnika istaknutim stručnjacima, pojedincima, ustanovama socijalne skrbi i organizacijama civilnog društva koji su svojim djelovanjem doprinijeli razvoju i afirmaciji profesije socijalnog rada i čiji je rad prepoznat kao opće dobro i od posebnog značaja za profesiju i društvo u cjelini.

Plaketu HUSR-a za fizičke osobe dobila je Zorica Drandić, umirovljena socijalna radnica iz Pule. Zorica je bila dugogodišnja djelatnica i ravnateljica CZSS Pula, voditeljica Izbjegličkog centra u Puli, stručna suradnica i zamjenica pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Pule, bila je u dva mandata članica Upravnog vijeća našeg Doma u ime osnivača, odlikovana je spomenicom domovinskog rata. I sada, iako je u mirovini ne miruje već je istaknuta aktivistica u Sindikatu umirovljenika Hrvatske, podružnica Pula u kojem vodi program „Skrb za starije osobe“.

MEĐUNARODNI DAN ŽENA - ODRŽAN PRIGODNI PROGRAM SA UDRUGOM BREZA I KORISNICIMA DOMA

PETAK, 08.03.2019.

U petak,08.03.2019.g. prigodom Međunarodnog Dana žena održan je nastup partnerske Udruge Breza i naših korisnika, članova Glazbeno plesno scenske radionice , pod vodstvom prof.Zdene Buić, koja je za ovu prigodu i osmislila koreografijui cjelokupan program.Bilo je tu plesova poput charlestona, čardaša, pjesama i prigodnih recitacija posvećenih ženama i majkama, koje su naši korisnici i naše volonterke uspješno prikazali i izveli.

Ovom prigodom, posjetili su nas naši dragi gosti i prijatelji iz Istarske stranke umirovljenika ,na čelu sa njihovim predsjednikom gosp.Zdenkom Pliškom i nekolicinom njihovih članova. Našim korisnicima donirali su voće, sokove i druge namirnice, kojima smo se počastili.Priredbi su nazočili pored naših korisnika i gostiju, i brojni volonteri, članovi obitelji i pojedini naši djelatnici. Naša ravnateljica pozdravila je sve nazočne i čestitala svim korisnicama, djelatnicama, volonterkama i gošćama Međunarodni Dan žena,te zaželjela ugodno druženje u našim prostorima. Naše korisnike pozdravio je i gosp.Zdenko Pliško i poželio sve najbolje svim korisnicima, a našim korisnicama i gošćama čestitao njihov dan. Njihov član gosp.Đildo Pliško ponovno nas je obradovao svojom prigodnom recitacijom o ženama u istarskom narečju, koju smo s veseljem poslušali.

Svim korisnicama, zaposlenicima, gošćama i volonterkama poklonili smo jaglace i naše originalne čestitke, koje su izradile vrijedne ruke naših korisnica u kreativnoj radionici, a naše kuharice pripremile su ukusne kolače. U ugodnom raspoloženju nastavilo se druženje sve do ručka.

Želimo se zahvaliti svima koji su svojim donacijama,nazočnošću, sudjelovanjem u programu, svim gostima, volonterima, članovima obitelji i djelatnicima, koji su na bilokoji način dali svoj osobni doprinos i uveličali ovaj kulturni događaj.

POSJETA UDRUGE ANTIFAŠISTIČKIH BORACA SVOJIM ČLANOVIMA PRIGODOM MEĐUNARODNOG DANA ŽENA

SRIJEDA, 06.03.2019.

U srijedu,06.03.2019.g. posjetili su nas predstavnici Udruge antifašističkih boraca na čelu sa Lovrom Santalezijom, koji su ovom prigodom pozdravili svoje članove, a svojim članicama čestitali njihov dan Međunarodni Dan žena.

Ovom prigodom donijeli su sokove, razne sladice i grickalice, a naše kuharice pripremile su kroasane. Uz kavu i sladice,te brojna sjećanja i razgovore proveli smo ugodno dopodne sve do ručka.

NASTUP DJEČJEG VRTIĆA VERUDA GRUPA ZVONČIĆI I DJEČJEG VRTIĆA MALI SVIJET - PO VJEVERICE - MALA ŠKOLA PRIGODOM PUSTA

UTORAK, 05.03.2019.

U utorak,05.03.2019.g. prigodom pusta nastupali su maškarani mališani iz Dječjeg vrtića Zvončići i Dječjeg vrtića Mali svijet-PO Vjeverice-Mala škola sa odgajateljicama gđom.Sandrom Mecanović i gđom.Azrom Glavić.

Rasplesani i maškarani mališani razveselili su nas brojnim pjesmicama, recitacijama, brojalicama , igrama i plesovima, koje su sa njima vrijedno vježbale njihove tete. Sve pohvale odgajateljicama Sandri i Azri i njihovim mališanima na velikom trudu, znanju i uspjehu.

Svim mališanima i tetama poklonili smo ružice i čestitke, radove naših korisnica u znak zahvalnosti, a naše vrijedne kuharice pripremile su fritule za goste i naše korisnike.

NASTUP DOMA ZA ODRASLE OSOBE MOTOVUN PRIGODOM VALENTINOVA - KONCERT DOMSKOG BANDA

ČETVRTAK, 15.02.2019.

U četvrtak,15.02.2019.g. prigodom Valentinova u našoj ustanovi Domski band Doma za odrasle osobe Motovun održao je prigodni koncert. Osnivač,redovni član, te duhovni i idejni vođa Domskog banda, koji je nastupio zajedno sa njima je i sam ravnatelj gosp.Boris Demark.

Pjesmama o ljubavi naših poznatih skladatelja od Dragojevića nadalje,zatim starogradskim pjesmama ,te brojnim poznatim kompozicijama razveselili su naše korisnike, koji su često budno prateći koncert i sami zapjevali i zadovoljno pljeskali.

Svim gostima podijelili smo naše ružice i čestitke, koje su izradile naše korisnice ,članice kreativne radionice, a naša ravnateljica gđa.Vesna Grubišić Juhas zahvalila im se i poželjela još puno ovakvih nastupa.

Članove Domskog banda počastili smo ručkom, uz ugodno druženje na zajedničkom ručku sa našim korisnicima.

SLUŽENJE SVETE MISE UOČI BOŽIĆA

PONEDJELJAK, 24.12.2018.

Sveta misa služila se na Badnjak, kao i svake godine, uz brojnu nazočnost naših korisnika i pojedinih zaposlenika u našoj kapelici u 10.00 sati. Misu je predvodio naš župnik, monsign.gosp. Milan Mužina.

Nakon Mise, pričesti i ispovjedi završilo se zajedničkim druženjem sa župnikom, volonterkama za dušebrižništvo, korisnicima u blagavaonici Kućanske zajednice Masline, uz kolače, kavu i sokove. Župniku i volonterkama uručili smo darove, naše kalendare ičestitke, zahvalili na svemu i čestitali Božić i zaželjeli sretnu i zdravu Novu 2019.godinu.

OŠ Vidikovac već tradicionalno u Odjelu za demencije

24.12.2018.

Prigodom božićnih i novogodišnjih blagdana učenici OŠ Vidikovac i njihovi učitelji, svake godine korisnike Odjela za demencije razvesele svojom posjetom.

Ove godine recitirali su i pjevali pjesme o bakama i djedama, ljepotama Istre (i to na čakavštini!), pjesmom nas zvali na carski bal u Kaiserwald, svirali nam violinu, otpjevali božićne pjesme i prekrasnu školsku himnu. Darivali su nas mandarinama i jabukama. Bilo je veselo ali i vrlo emotivno.

Pjevali smo i mi s njima, puno im pljeskali, počastili ih sokom, keksima i bombonima i darivali ih našim rukotvorinama. Hvala im puno, puno!!!

POSJETA DOGRADONAČELNICE GĐE.ELENE PUH BELCI NAŠOJ USTANOVI

PETAK, 21.12.2018.

Posebno nam je bilo drago i zaista smo svi bili počašćeni posjetom naše dogradonačelnice gđe.Elene Puh Belci, koja je u ime gradonačelnika gosp.Borisa Miletića, cijele gradske uprave i svoje osobno čestitala našim korisnicima i zaposlenicima Božić i zaželjela sretnu Novu 2019.godinu.

Nazočne i naše goste pozdravila je naša ravnateljica gđa.Vesna Grubišić Juhas, zahvalila na dolasku, darovima fritulama i kroštulama i uzvratila lijepe želje.Sa nama su bile i članice Upravnog vijeća, te zajedno sa nama uživale u lijepom druženju i programu.

Za ovu prigodu naši korisnici pripremili su kratak program uz nekoliko istarskih kanti. Uz barba Mihu Orlića, zapjevali su još Marija Čehić, Kata Čerljenko, Olimpija Gersi i Olga Moscarda, a zajedno sa Duo Magnolijom barba Miho zasvirio je na roženice, a nastavilo se sa plesom , koji je potrajao sve do ručka. Svima njima velika hvala.

PLESNA VEČER UZ DUO MAGNOLIJU I VESNU NEŽIĆ RUŽIĆ

ČETVRTAK, 20.12.2018.

Uoči samog Božića, kao i svake godine, upriličimo središnju svečanost uz Vesnu Nežić Ružić i Duo Magnoliju. Uz brojne naše korisnike, članove obitelji, naše suradnike i prijatelje družili smo se i zabavljali cijelu večer do kasnih sati.

Vesna Nežić Ružić i Duo Magnolija razveselili su nas svojim bogatim programom ,svima nama dobro znanim i poznatim zabavnim pjesmama, te se uz ples, pjesmu, razgovore i šale , bogatu zakusku i lijepo druženje uživalo do kasnih sati.

Zahvaljujemo im na lijepoj atmosferi i krasnom nastupu.

Upisi u radionice

20.12.2018.

NASTUP MANDOLINISTIČKOG ORKESTRA LINO MARIANI

UTORAK, 18.12.2018.

Mandolinistički orkestar Lino Mariani uz maestru Klaru Cerin,posjetio nas je u utorak, 18.12.2018.g. i sve nazočne razveselio svojim nastupom. Sa njima je bila i njihova predsjednica gđa.Loretta Godigna, koja je ovom prigodom u ime KUD-a Lino Mariani,darivala naše korisnike prigodnim kolačima za Božić-panettonima. Uz veselo druženje i zakusku družili smo se sve do večernjih sati.

Hvala im na druženju i nastupu.

NASTUP UČENIČKOG DOMA IZ PULE

PONEDJELJAK, 17.12.2018.

Učenički dom iz Pule pripremio nam je i ove godine bogati program, prepun pjesama, recitacija, plesa, igrokaza i solističkih nastupa sa harmonikom.

Osim toga vrijedne ruke njihovih kuharica pripremile su za naše korisnike razne domaće i ukusne kolače.Sve učenike, njihove odgajatelje i ravnateljicu darivali smo na koncu programa našim kalendarima, čestitkama i ružicama, izrađenih u kreativnoj radionici.Svojim programom razveselili su naše korisnike i nas i zahvaljujemo im na tome.

Posjet Dječjeg vrtića Mali svijet- PO Vjeverica korisnicima dnevnog boravka u Gerontološkom centru Vila Trapp

13.12.2018.

Povodom Božićnih i Novogodišnjih blagdana koji nam se bliže, 13.12.2018., posjetila su nas djeca dječjeg vrtića Mali svijet- PO Vjeverica. Djeca su recitirala, pjevala, i družila se s našim korisnicima. Druženje je bilo interaktivno, i korisnici boravka su recitirali pjesmice djeci.

Ovim druženjem i nastupom međusobno smo si zaželjeli sve najbolje povodom božićnih i novogodišnjih blagdana.

NASTUP HARMONIKAŠKOG ORKESTRA STANKO MIHOVILIĆ

SRIJEDA, 12.12.2018.

U srijedu,12.12.2018.g. već tradicionalno Harmonikaški orkestar Stanko mihovilić održao je svoj božićni i novogodišnji koncert u našoj ustanovi.

Brojni naši korisnici, te pojedini članovi obitelji i zaposlenici uživali su bogato pripremljenom programu i odličnoj izvedbi mnogih klasičnih i zabavnih pjesama, mnogima i nama znanih. U veselom druženju i raspoloženju proveli smo još jednu večer u iščekivanju Božića i nove 2019.godine. Članovima orkestra podijelili smo naše kalendare i čestitke izrađene u našoj kreativnoj radionici.

Zahvaljujemo se na njihovom nastupu i lijepom druženju tijekom cijele večeri.

SVETI NIKOLA U DOMU ALFREDO ŠTIGLIĆ

10.12.2018.

Mališani iz Dječjeg vrtića Mali svijet-Vjeverica sa svojim tetama Sandrom i Azrom, nastupali su u našoj ustanovi, prigodom blagdana Svetog Nikole. Svojim bogatim programom razveselili su naše korisnike, a mi smo im zauzvrat poklonili zlatne šibe, bombončiće i čokolade, te zaželjeli vesele i zdrave božićne i novogodišnje blagdane, uz puno lijepih želja. Hvala im na tome.

OBILJEŽILI SMO MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA

5.12.2018.

Međunarodni dan volontera – 5.12. – obilježili smo zajedno sa Ekonomskom školom Pula koja je jedan od partnera udruzi Zoom na projektu Volunteen. Sa Ekonomskom školom prethodnih smo godina surađivali na projektu Praktične perspektive – odgoj za aktivno građanstvo, pa je ova akcija nastavak dugogodišnje suradnje.

Osobe zadužene za provođenje volonterstva u našem Domu (radna terapeutkinja i glavna medicinska sestra) i voditeljica Odjela za demencije, dan prije susrele su se sa učenicima-volonterima i njihovom pedagoginjom – koordinatoricom u knjižnici Ekonomske škole, ispričale im o povijesti volontiranja, mogućnostima i oblicima volontiranja u našoj ustanovi.

Na sam Međunarodni dan volontera sedmero učenika ekonomske škole u Odjelu za demencije – Cjelodnevni boravak zajedno sa korisnicima postavilo je, raširilo, osvjetlilo i okitilo jelku. Zajedno smo zapjevali božićne, a i neke druge pjesme. Imali smo i solo nastup jedne naše korisnice. Učenike (a i korisnike) počastili smo kroasanima i sokovima. Bilo je veoma veselo i živo, učenici su dobili jednu od perspektiva rada sa starijim osobama a korisnici svježe i dinamično popodne.

PROSLAVA ROĐENDANA U MJESECU STUDENOM

Posljedni četvrtak u studenom, kao i svakoga mjeseca, proslavljali su se rođendani korisnika, rođenih u tom mjesecu. Proslavi su prisustvovali i pojedini članovi obitelji i zaposlenici. U ugodnom druženju i raspoloženju, uz dobru tortu, sok i kavu, podijelili smo im i naše neizostavne čestitke, izrađene u našoj kreativnoj radionici, sa puno lijepih želja.

IZRADA UKRASA TIJEKOM MJESECA STUDENOG

Sve naše radionice, a posebno kreativna uz pletačku i keramičku izrađivale su ukrase za borove, kojim smo kasnije ukrašavali naše borove, naročito u prizemlju, gdje su naša tri bora i oglasne ploče ukrašene isključivo njihovim radovima. U radionicama su pomagale i naše marljive volonterke Ljilana Radolović, Vera Mihajlović, Štefanija Rampini i Božena Weiser.

UPISI U RADIONICE SENIOR KLUBA

15.11.2018.

Dom za starije osobe Alfredo Štiglić Pula treću godinu za redom u sklopu svog Gerontološkog centra Vila Trapp- Dnevni boravak i Senior klub provodi radionice za starije osobe. Radionice su namijenjene osobama u dobi od 60 i više godina koji žele kvalitetno i aktivno provesti svoje slobodno vrijeme. Radionice se održavaju od listopada do kraja svibnja, nakon čega slijedi ljetna pauza. U Senior klubu organiziramo pet radionica: Yoga 60+, Umjetnička radionica, Korektivna gimnastika 60+, Plesaonica, te Taijiquan i Qigong radionica.

Zbog veličine prostora u kojima se radionice održavaju te radi zadržavanja kvalitete radionica broj mjesta na radionicama je ograničen. Ove godine su pri upisu imali prednost prošlogodišnji polaznici. Ostalo je nešto slobodnog mjesta u Umjetničkoj radionici i Plesnoj radionici.

Umjetnička radionica je radionica namijenjena starijim osobama koje žele naučiti osnove slikanja, crtati po staklu, izrađivati nakit, te različite kreativne ukrase ovisno o dogovoru i afinitetima grupe. Umjetničku radionicu vodi Ljiljana Radolović.

Plesna radionica održava se u dvije grupe (početna i napredna), te se ovisno o plesnom iskustvu dogovora s voditeljicom u koju grupu će polaznik biti uključen. Na plesnim radionicama se tematski obrađuju plesni izričaji kroz stoljeća i podneblja (Engleski valcer, Bečki valcer, Tango, Foxtrot, Merengue, Bachata, Salsa…). Radionicu plesa vodi Rosemarie Miletić iz Plesnog centra Studio.

Radionice se plaćaju 50 kuna mjesečno.

Na radionice se možete prijaviti radnim danom od 7 do 15 sati na broj 099/323-0587. Dobrodošli ste, uključite se i kvalitetno i aktivno provedite svoje slobodno vrijeme.

Obilježavanje IX Konferencija socijalnih radnika u Puli

17-19.10.2018.

Na IX.Konferenciji socijalnih radnika u Puli 17.listopada 2018.g.naši korisnici u suradnji sa partnerskom Udrugom Breza, pod vodstvom prof.Zdene Buić, dali su svoj osobni doprinos učestvovanjem u obilježavanju ovog stručnog skupa.Pred publikom od oko 700 sudionika izveli su koreografiju pod nazivom Istarska bajka, koju je osmislila sama voiditeljica. Od strane Hrvatske udruge socijalnih radnika svim sudionicima uručene su zahvalnice za sudjelovanje i osobni doprinos obilježavanju ove Konferencije.

Naša keramička radionica tijekom cijele godine pripremala se također za ovaj događaj izradom preko 700 komada magneta sa kulturno povijesnim spomenicima našeg grada, koji su sudionici dobili na dar uz radne materijale. I njima je uručena nagrada, kao i našim volonterkama Mileni Buić i Spomenki Bistričić i voditelju Igoru Fabrisu iz naše partnerske Udruge Art Studio Pula.

Obilježavanje Međunarodnog Dana starijih osoba

24.9. - 2.10.2018.

21. rujan - Svjetski dan Alzheimerove bolesti

21.9.2018.

Svjetski dan Alzheimerove bolesti, 21. rujan, dan je solidarnosti koji ujedinjuje oboljele, njihove obitelji, skrbnike, udruge i stručnjake u svrhu podizanja svijesti u javnosti o toj teškoj bolesti.

Svake godine 21. rujan obilježavamo na različite načine – javnom tribinom, štandom, edukacijom, susretom sa rodbinom.

Ove godine, budući je i 15-godišnjica djelovanja Cjelodnevnog boravka te 10-godišnjica djelovanja Odjela za demencije – 21. rujna u 17:30 sati u prostorijama Cjelodnevnog boravka (Mažuranićeva 10) upriličit ćemo susret članova obitelji naših bivših, sadašnjih (a i budućih) korisnika, predstavnika regionalne i javne samouprave koje nas prate u svim našim programima kao i predstavnika naših suradnika te djelatnika naše ustanove.

Izrada mozaika ispred ulaza u Dom

17. - 19.9.2018.

U ponedjeljak 17.09.2018.g. do srijede,19.09.2018.g. zajedničkim radom naših volontera i korisnika, pod stručnim vodstvom voditeljice gđe.Sonje Šesto Milotić,akademske kiparice, započeli smo sa izrađivanjem mozaika. U lijepoj atmosferi i uz ugodno druženje, radilo se svakoga dana u vremenu od 9.00 do 13.00 sati. Za petak,21.09.2018.g. predviđeni su još završni radovi fugiranje, a cijela akcija posvećena je proslavi Međunarodnog Dana starijih osoba,1.listopada 2018.g., kada će biti i njegovo svečano otvorenje.

Tom prigodom posjetiti će nas Istarska stranka umirovljenika u nazočnosti njihovih predstavnika i predsjednika gosp.Zdenka Pliška, koji će tom prigodom obratiti korisnicima uz prigodnu donaciju. Članice partnerske udruge Breza sa našim korisnicima, članovima Glazbeno scenske plesne radionice, pripremili su za ovu prigodu koreografiju pod nazivom Istarske bajka. Proslava će se nastaviti i u utorak,02.listopada 2018.g. uz plesnu večer muzičke skupine Duo Magnolija, u večernjim satima,19.00 sati.

Ovim lijepim kulturnim događajima željimo smo obilježiti i uljepšati našim korisnicima, članovima njihovih obitelji, djelatnicima, volonterima, našim suradnicima, gostima i svim prijateljima, njihov praznik Međunarodni Dan starijih osoba, koji im ovom prigodom pozivamo na druženjei čestitamo njihov praznik, kao i svim umirovljenicima.

Posjeta zaposlenika Doma Taber iz Cerklja na Gorenjskem, Slovenija

14.9.2018.

U PETAK,14.09.2018.G. POSJETILI SU NAS ZAPOSLENICI Doma Taber iz Cerklja na Gorenjskem iz Slovenije sa svojim zaposlenicima i ravnateljicom gđom.Elizabetom Pristav –Bobnar.

Ovo je bila uzvratna posjeta nakon naše prošlogodišnje posjete njihovom domu. Tom prigodom pripremili smo im dobrodošlicu uz zvuke naše roženice, koju je zasvirao naš korisnik gosp.Miho Orlić, a zaplesale su članice naše partnerske udruge Breza u istarskim nošnjama tradicionalni ples istarski balun. Na taj način predstavili smo kulturnu baštinu i običaje našeg podneblja.

Stručna ekskurzija nastavila se sa razmjenom iskustava i znanja naših i njihovih djelatnika, te druženjem u društvenim prostorijama na 8. Katu. Ravnateljica gđa.Vesna Grubišić-Juhas pozdravila ih je i upoznala sa organizacijom rada naše ustanove, a potom je uslijedilo razgledavanje ustanove i posjetanašeg Odjela za demencije. Druženje se nastavilo zajedničkim ručkom, a naši gosti potom su posjetili Brijune.

EDUKACIJE DJELATNIKA IZ INTEGRATIVNE VALIDACIJE (početni i napredni tečaj) I BAZALNE STIMULACIJE

18. – 22.6.2018.

Od 18. do 22. lipnja 2018. godine u društvenim prostorijama naše ustanove na 8. katu gđa Katijana Harašić – dipl. medicinski tehničar, autorizirani trener Integrativne validacije, licencirani trener Bazalne stimulacije, Snoezelen terapeut održala je edukacije za naše djelatnike. Sa gospođom Katijanom uspješno surađujemo od 2014. godine.

18. i 19. lipnja 2018. na početnom tečaju iz Integrativne validacije ® prema Nicole Richard sudjelovalo je 20 djelatnika naše ustanove – iz svih naših odjela. Polaznici su kroz interaktivna predavanja i vježbe prošli kroz različite sadržaje: osnovne značajke demencija, strategije zaštite koje oboljeli od demencija koriste; razlozi povlačenja u vlastiti svijet; upoznavanje „unutarnjeg svijeta“ osoba sa demencijom; upoznavanje resursa oboljelih; učenje metode Integrativne validacije; zajedničko vježbanje metode na konkretnim primjerima.
Atmosfera na edukaciji bila je radna i opuštena, sudionici su se uključivali u rasprave, davali primjere iz prakse, sudjelovali u roll-play, postavljali pitanja, izmjenjivali iskustva, uspoređivali… Polaznici su dobili i radne materijale.

20. lipnja održan je IVA nadogradni tečaj – Poremećaji ponašanja kod osoba s demencijom i integrativna validacija kojem je prisustvovalo 13 djelatnika.
Polaznici koji su prethodnih godina dobili osnovna znanja iz IVA, u nadogradnom su tečaju dobili informacije o pet oblika poremećaja ponašanja, mogućim uzrocima poremećaja ponašanja, intervencijama kod poremećaja ponašanja, NDB modelu prema Kolanowski te mogućnostima integrativne validacije i bazalne stimulacije.
Otvoreno je puno pitanja, raspravljeni neki slučajevi sa kojima se susrećemo u našem radu, razmijenjene ideje…

21. i 22. lipnja održana je edukacija iz Bazalne stimulacije kojoj je prisustvovalo 11 djelatnika. Vježbama za osobne spoznaje, vježbama u paru, praktičnim vježbama, demonstracijama – polaznici su upoznati sa konceptom Bazalne stimulacije; centralnim ciljevima Bazalne stimulacije; povezanošću percepcije-komunikacije-kretanja; senzornim razvojem; habituacijom, autostimulacijom, važnošću dodira; te somatskom, vestibularnom, vibratornom, olfaktornom, oralno-gustatornom, vizualnom i auditivnom percepcijom.

Edukatorica je polaznike upoznala i sa osnovnim značajkama Snoezelen sobe i kinestetike.
Atmosfera je bila opuštena, radna, polaznici su imali prilike razmijeniti svoja iskustva i vještine, dileme, usvojiti nova znanja i procese.

Održana tribina „Demencija? Da i?“

20.6.2018.

U srijedu 20.06.2018. u Gerontološkom centru Vila Trapp, Budicinova 11 održana je tribina pod nazivom „Demencija? Da, i?. Tribina je provedena u organizaciji Doma za starije Alfredo Štiglić Pula, a vodila ju je Katijana Harašić, diplomirani medicinski tehničar, autorizirani trener Integrativne validacije, licencirani trener Bazalne stimulacije i Snoezelen terapije.

Tribina je bila namijenjena svim zainteresiranim građanima. Prisustvovalo je 20-ak osoba, uglavnom osobe koje u svojoj obitelji imaju osobu s demencijom ili skrbe o osobi s demencijom. Predavanje je bilo vrlo zanimljivo, edukativno i interaktivno. Gđa Katijana je predstavila koncept Integrativne validacije prema Nicole Richard, davala primjere iz prakse te odgovarala na pitanja posjetitelja tribine.

TRIBINA O DEMENCIJI

20.6.2018.

Gerontološki Centar Vila Trapp Pula, organizira tribinu pod nazivom „DEMENCIJA? DA I?“. Tribina će se održati u srijedu 20.06.2018. u 18:30 sati, u prostoru Gerontološkog centra Vila Trapp Pula, Pina Budicina 11. Tribinu će održati Tatjana Harašić, diplomirani medicinski tehničar, autorizirani trener Integrativne validacije, licencirani trener Bazalne stimulacije i Snoezelen terapije.

Živi i radi u Švicarskoj. Ima bogato iskustvo u radu s oboljelima s demencijama. Educirala se te u Švicarskoj i po Europi provodi edukacije iz Integrativne validacije i Bazalne stimulacije. Educira stručnjake, ali i članove obitelji i ostale skrbnike osoba s demencijama. Surađuje sa mnogim Domovima za starije osobe u Hrvatskoj s ciljem povećanja kvalitete rada s osobama s demencijama. Sudjelovala je na brojnim stručnim skupovima.

Cilj ove tribine je pružiti pomoć i osnažiti osobe koje skrbe o osobama s demencijom, ali i informirati širu javnost o problematici demencija.

Tribina je besplatna, dobrodošli!

Završno druženje polaznika i voditelja radionica Senior kluba-za web

7.6.2018.

U prostoru Gerontološkog centra Vila Trapp-Dnevni boravak i Senior klub održano je u četvrtak 07.06.2018. završno druženje polaznika i voditelja radionica Senior kluba prije ljetne pauze. Ciklus radionica započeo je 01.10.2017. i završio je 31.05.2018. Organizirali smo Yogu 60+ (dvije grupe-početna i napredna), Umjetničku radionicu, radionicu kuhanja Zdravo & posebno, Korektivnu gimnastiku 60+, Plesaonicu četvrtkom (dvije grupe-početna i napredna), i Rekreaciju za treću dob. U periodu provođenja radionica ukupno je sudjelovao 101 polaznik. Ovo je druga godina provođenja radionica, broj polaznika se povećao, velika je zainteresiranost za radionice.

Na jesen ponovno krećemo sa radionicama.

Otvorena izložba radova Umjetničke radionice

6.6.2018.

U prostorijama mjesnog odbora Veruda u srijedu 06.06,2018. otvorena je Izložba radova Umjetničke radionice. Izloženi su razni radovi: ogrlice, broševi, ukrašeno staklo (vaze, čaše, boce), slike, ukrasi. Izložba je besplatna i otvorena do 10.06.2018. Ravnateljica Doma otvorila je izložbu. Otvorenju su prisustvovali polaznici radionice, voditeljica radionice, zaposlenici Doma, korisnici Doma i građani.

Dođite i posjetite nas!

Izložba radova Umjetničke radionice

6.6.2018.

Izložba radova Umjetničke radionice, koja djeluje u okviru Senior kluba u Gerontološkom centru Vila Trapp, održati će se od 06.06.2018. do 10.06.2018. u prostorijama Mjesnog odbora Veruda, Banovčeva 4. i 6.

Otvorenje izložbe održati će se 06.06.2018. u 19:00 sati. Izložba će se moći pogledati od četvrtka do nedjelje u vremenu od 10:00 do 12:00 i od 17:00 do 19:00 sati . Izložba je besplatna za javnost.

Dobrodošli!

POSJETA ZAPOSLENIKA DOMA ZA STARIJE OSOBE PETRA UZARJA IZ TRŽIČA

5.6.2018.

U utorak, 5. 6.2018.g. posjetili su nas djelatnici Doma za starije osobe Petra Uzarja iz Tržiča, Slovenije. Oko 30 djelatnika boravilo je u našoj ustanovi od 11.00 do 13.00 sati, razmjenjujući tako iskustva i znanja sa našim djelatnicima, druženjem na domjenku uz zakusku i obilaskom doma. Pozdravne govore održale su ravnateljice domova Vesna Grubišić Juhas i Anamarija Kejžar, razmjenjujući si prigodne darove. Svim sudionicima podijeljeni su stručni materijali- letci sa pojedinim uslugama i Vodić za starije osobe Grada Pule, uz neizostavne čestitke, ružice i oslikane vrećice sa lavandom iz našeg mediteranskog vrta, radove naših korisnika iz kreativne radionice. Svi voditelji službi i pojedini stručni djelatnici dočekali su naše goste i poželjeli im dobrodošlicu. Naši kuhinjski djelatnici pripremili su odličnu pitu sa sirom i kroasane, uz kavicu i sok za okrijepu i zajedničko druženje sa gostima.Neki od njih izrazili su želju da posjete naše dislocirane objekte-Odjel za demencije i Gerontološki centar Villu Trapp, te su uz pratnju naših voditeljica obavili obilazak. Ravnateljica Doma iz Tržiča pozvala nas je da uzvratimo posjetu njihovoj ustanovi, što smo i obečali.

IZLET KORISNIKA NA OBLIŽNJI FRATARSKI OTOK-OTOK VERUDU

25.5.2018.

U petak, 25.05.2018.g. za naše korisnike organizirali smo cjelodnevni izlet na obližnji Fratarski otok-Otok Verudu, uz pratnju pojedinih djelatnika i volontera. Naši fizioterapeuti pobrinuli su se da naše slobodno vrijeme aktivno ispunimo kretanjem kroz šetnju otokom do obližnje crkvice, igranjem karata i loptanjem, dok su naši kuharski djelatnici pripremili ukusan ručak na roštilju za sve sudionike. Ovaj događaj ostati će u lijepom sjećanju naših korisnika sa brojnim nezaboravnim uspomenama. Sa nama su bili i korisnici Gerontološkog centra Ville Trapp, pa je ovo ujedno bila i prilika za međusobno upoznavanje i druženje.

SLUŽENJE SVETE MISE

25.5.2018.

U petak, 25.05.2018.g. u kapelici naše ustanove služila se Sveta misa u 10.00 sati,uz župnika monsign.Milana Mužinu, te pratnju volonterki za dušebrižništvo.

Prometna edukacija 65+

24.5.2018.

Dom za starije osobe Alfredo Štiglić Pula u svom Gerontološkom centru Vila Trapp u suradnji sa Postajom prometne policije Pula i sa Hitnom pomoći Istarske županije organizira predavanje na temu „Prometna edukacija“.

Predavanje će voditi pomoćnik načelnika za prometnu preventivu Dubravko Šlibar i policijska službenica za prometnu preventivu Gordana Kliman Grabar uz suradnju s Hitnom pomoći Istarske županije.

Predavanje će biti edukativno uz konstruktivni dijalog zainteresiranih posjetitelja predavanja, pri čemu će predavači kreativno i poučno prezentirati podatke o stradavanju starijih osoba u prometnim nesrećama u svrhu prevencije istih.

Svi posjetitelji predavanja moći će iskazati svoje probleme s kojima se suočavaju u prometu (kao vozači ili pješaci), ideje i sugestije koje će razmotriti i prema njima adekvatno djelovati. Besplatno je i namijenjeno starijim osobama.

Predavanje će se održati u četvrtak 24.05.2018. u 18:00 sati u prostoru Gerontološkog centra Vila Trapp, Budicinova 11.

PROSLAVA ROĐENDANA KORISNIKA-SVIBANJ

24.5.2018.

U četvrtak, 24.05.2018.g. proslavljali su se rođendani korisnika doma rođenih u mjesecu svibnju. Uz brojne slavljenike, članove obitelji i prijatelje proveli smo ugodno popodne na rođendanskom slavlju.

PREDAVANJE PROMETNE POLICIJE PULA O PONAŠANJU U PROMETU

16.5.2018.

U srijedu, 16.05.2018.g. održano je tradicionalno predavanje predstavnika Prometne policije Pula o ponašanju u prometu za pješake i vozače, gdje su naši korisnici mogli ćuti mnoge korisne informacije i davati prijedloge vezano za prometno uređenje u neposrednoj okolici doma, ukazivajući na svakodnevne poteškoće sa kojima se susreću. Sve primjedbe i prijedloge proslijedili smo nadležnim institucijama i zamolili za pomoć kod realizacije.

PROSLAVA ROĐENDANA KORISNIKA-TRAVANJ

26.4.2018.

U četvrtak, 26.04.2018.g. proslavljeni su rođendani korisnika rođenih u mjesecu travnju. Uz brojne slavljenike, članove obitelji i prijatelje, nastavilo se ugodno druženje uz rođendansku tortu i kolače do poslijepodnevnih sati.

Uređivanja Agathinog vrta ispred Gerontološkog centra Vila Trapp

26.4.2018.

Održana je proljetna volonterska akcija uređivanja Agathinog vrta ispred Gerontološkog centra Vila Trapp.

Zahvaljujući vrijednim rukama volontera, korisnika i zaposlenika uredili smo vrt u kojem će korisnici cjelodnevnog boravka provoditi vrijeme i uživati.

SPORTSKI SUSRET IZMEĐU NAŠIH KORISNIKA I UDRUGE INVALIDA RADA

25.4.2018.

U srijedu, 25.04.2018.g. održani su tradicionalni sportski susreti Udruge invalida rada i naših korisnika u tri sportske discipline: karte,šah i pikado, gdje su gosti osvojili prva mjesta u šahu i kartama, a domaćini u pikadu. Ugodno druženje završilo je zajedničkim ručkom i podjelom diploma i priznanja svim sudionicima.

REKREACIJSKE ŠETNJE KORISNIKA DOMA

24. i 30.4.2018.

U ponedjeljak, 24. i 30.04.2018.g.organizirane su rekreacijske šetnje korisnika doma sa našim fizioterapeutima do obližnjih Zlatnih stijena, gdje smo se uz ugodno druženje zadržali na kavici, a u povratku do doma nabrali i malo cvijeća, ljekovitog bilja i pokoju šparugu, te vratili do ručka.

KERAMIČKA RADIONICA-SURADNJA SA DJEČJIM VRTIĆEM MALI SVIJET

19.4.2018.

U četvrtak, 19.04.2018.g.na našoj tradicionalnoj keramičkoj radionici, koja se održava uz partnersku suradnju sa Udrugom Art studio Pula i voditeljem Igorom Fabrisom, sudjelovali su i mališani iz Folklorno plesne igraonice Dječjeg vrtića Mali svijet, sa odgajateljicom Sandrom Mecanović, gdje su se izrađivali razni reljefi. Mališani su tom prigodom izradili i poklon za našu korisnicu Čehić Mariju, koja je toga dana obilježila 90 rođendan. Ugodno druženje završili smo uz zakusku i druženje sa mališanima.

SUDJELOVANJE NA PJEŠAČKOJ MANIFESTACIJI-HODITI I ZDRAVI BITI

14.4.2018.

U subotu, 14.04.2018.g,naši korisnici, djelatnici i volonteri pridružili su se petoj pješačkoj manifestaciji- Hoditi i zdravi biti, te time pridonijeli promicanju zdravog i aktivnog načina života. Akciju provodi Zavod za javno zdravstvo Istarske županije uz potporu Grada Pule i Istarske županije, u okviru plana za zdravlje građana istarske županije, odnosno u okviru zdravstvenog prioriteta promocije zdravlja i prevencije kroničnih bolesti. Ruta je započeta ispod naše ustanove u 10.00 sati, a hodalo se preko Splendida i Zlatnih stijena, duž Verudele do Bunarine, gdje je bila organizirana zdrava marenda, a svi sudionici dobili su majice.

Sveta misa u Odjelu za demencije

6.4.2018.

Svakog prvog petka u mjesecu Vlč. Ivan Prodan – župnik Župe Sv. Josipa, korisnicima Odjela za demencije održi misu u našim prostorima.

Danas, kada smo još u ozračju svetkovine Uskrsa, posebno nadahnutu misu sa čitanjima iz Djela apostolskih i Evanđelja po Ivanu održao je za petnaestak korisnika.

SVETA MISA PRIGODOM USKRSA

6.4.2018.

U petak, 6.4.2018.g. u našoj ustanovi služila se Sveta misa prigodom uskrsnih blagdana, koju je predvodio naš župnik monsign. Milan Mužina, uz pratnju volonterki za dušebrižništvo.Naša kapelica bila je prigodno uređena. Svetoj misi priključili su se brojni naši korisnici i tako obilježili i ovaj blagdan.

Podjela pinci i čestitki korisnicima usluga Doma

30.3.2018.

Svim korisnicima i korisnicama Doma u Krležinoj 33, Odjela za demencije i organiziranog stanovanja u Mažuraničevoj 10, Gerontološkog Centra Ville Trapp, Kućne njege i pomoći, te organizirane prehrane na teritoriju Grada Pule podijeljene su pince i uskršnje čestitke, izrađene u našoj kreativnoj radionici, te su im i tom prigodom čestitani uskršnji blagdani.

Proslava rođendana korisnika rođenih u Ožujku

29.3.2018.

Proslavljeni su rođendani korisnica i korisnika rođenih u mjesecu ožujku, uz torte, pince i čestitke, izrađene u našoj kreativnoj radionici.

Izložba pisanica prigodom Uskrsa

28.3.2018.

Uređena je izložba pisanica u dnevnom boravku naše ustanove, koju su oslikali korisnici i korisnice u okviru naše kreativne radionice. Uz pisanice svoje mjesto pronašle su i brojne kokice, pilići, ptičice i zečići, koje su također izradili na kreativnoj radionici, a brojni od njih ukrašavali su i pronašli svoja mjesta na našim oglasnim pločama.

Tribina „Ugovori o doživotnom i Ugovori o dosmrtnom uzdržavanju“

28.3.2018.

Pozivamo Vas u srijedu 28.03.2018. u 16:00 sati na tribinu „Ugovori o doživotnom i Ugovori o dosmrtnom uzdržavanju“, koja će se održati u Gerontološkom centru Vila Trapp, Budicinova 11.

Tribinu će voditi javni bilježnik Denis Krajcar. Namijenjena je građanstvu, te je besplatna. Tribina će biti interaktivna, te ćete moći postavljati pitanja. Radujemo se Vašem dolasku.

Nastup učenika Medicinske škole Pula prigodom Uskrsa

27.3.2018.

Učenici Medicinske škole Pula pod vodstvom prof.Snježane Svitlić Budisavljević, te u prisustvu prof.Mirjane Rotar nastupali su sa svojim bogatim programom prigodom Uskrsa u našoj ustanovi. Brojne naše korisnice i korisnike razveselili su, kao i svake godine, prekrasnim pisanicama, koje su sami oslikali.

U našoj ustanovi, tijekom mjeseca ožujka, započeto je već tradicionalno volontiranje učenika Medicinske škole Pula- usmjerenja za medicinske sestre i tehničare, te fizioterapeute, u okviru projekata: Palijativna skrb i moja pomoć, u suradnji sa Ligom za borbu protiv raka, te u okviru projekta Erasmus +: Starost nije bauk, u svrhu pridobivanja dragocijenih iskustava i znanja, koja će poslužiti razmjeni iskustava kroz mobilnost u Irskoj.

Obilježavanje svjetskog dana socijalnih radnika

22. i 23.3.2018.

Udruga socijalnih radnika Istarske županije, sa sjedištem u našoj ustanovi, obilježila je Svjetski dan socijalnih radnika posvećen: Promicanju održivog razvoja i zdravih zajednica, jutarnjim turističkim obilaskom našega grada, uz stručno vodstvo gosp. Željka Ujčića, u suradnji sa Arheološkim muzejem grada Pule, predavanjem gđe.Nives Radeljić u Gospodarskoj komori, pod nazivom: Socijalni rad u upravljanju društvenih promjena i korištenju sredstava Europskog socijalnog fonda, te poslijepodnevnim druženjem u Stanciji Buršić u Vodnjanu.

Slijedećeg dana,u našoj ustanovi održana je radionica pod nazivom: Planiranje programa, projekata i usluga ,za sve zainteresirane socijalne radnike iz Istarske županije i prestavnike pojedinih udruga, organizacija i institucija iz Istarske županije, koju je održala gđa. Nives Radeljić.

Proslava Međunarodnog dana žena

8.3.2018.

U organizaciji Istarske stranke umirovljenika, u našoj ustanovi, održan je prigodni program za Međunarodni Dan žena. Uz pozdravne govore i čestitke ravnateljice gđe.Vesne Grubišić Juhas i predsjednika Istarske stranke umirovljenika gosp.Zdenka Pliška, te organizatorice programa gđe,Marije Nikolovske, nastupale su članice Udruge Breze, pod vodstvom prof.Zdene Buić, te gosp.Đildo Pliško sa nekoliko svojih pjesama i recitacija.

Tom prigodom, svim korisnicama, djelatnicama i gošćama podijeljeni su jaglaci i čestitke izrađene od strane korisnica iz Kreativne radionice. Jedan dio jaglaca donirali su predstavnici Istarske stranke umirovljenika. Svim sudionicima programa zahvaljujemo se na organizaciji i lijepom druženju.

Posjet Dječjeg vrtića Mali svijet

28.2.2017.

U petak, 28.2.2017.g. u 10.00 sati, prigodom pusta posjetili su nas maskirani mališani iz folklorno plesne igraonice iz Dječjeg vrtića Mali svijet, sa svojim bogatim i zanimljivim maskama, uz stručno vodstvo njihove odgajateljice gđe. Sandre Mecanović, te uz pratnju odgajateljice Azre Glavić. Kao i svake godine, ovaj tradicionalan posjet, i ove je godine obilovao bogatstvom i raznovrsnošću programa: od pjesmica, igralica, brojalica, u kojima se i večina nazočnih mogla prepoznati i podsjetiti svoga djetinjstva, pa do tradicionalnih plesova i novijih koreografija. Uživali smo u njihovoj predstavi, uz svaku pohvalu i zahvalu za sav njihov trud i ugodno dopodne, koje su podijelili s nama.

Posjet učenika iz Francuske

13.2.2017.

U ponedjeljak,13.2.2017.g. u 10.00 sati, našu ustanovu posjetili su učenice i učenici francuske srednje škole za zdravstvenu njegu i skrb iz Lyona, uz stručnu pratnju troje učitelja.

Naši stručni djelatnici poželjeli su im dobrodošlicu i upoznali ih sa našom ustanovom i organizacijom rada u njoj. Nakon toga, uslijedio je obilazak ustanove, po katovima i pojedinim odjelima, gdje ih je posebno zanimao rad u Odjelu zdravstvene brige i njege. Boravak u našoj ustanovi trajao je sve do 12.00 sati, kada smo se oprostili od njih i zaželjeli im ugodan boravak u našem gradu i sretan povratak u svoju domovinu.

Dom za starije osobe Alfredo Štiglić Pula
Casa per anziani Alfredo Štiglić Pola


Krležina 33, Pula

tel: 052/392-448

Kontakt

Društvene mreže